AJ CRAWDADDY – VAPORIZED (2015) / SLOW COOKIN’ (2017) / STEPPIN’ OUT (2020) 

 

 “Meet from the Bay Area, Angelo J. Rossi and his band…“

De San Francisco Bay Area (7,8 miljoen bewoners) is een grootstedelijke agglomeratie in Noord-Californië in de VS. Het gebied bestaat uit de steden San Jose, San Francisco, Oakland en Berkeley die alle rond de Baai van San Francisco liggen…

Zanger/gitarist Angelo J. Rossi aka "AJ Crawdaddy”, geboren in Palo Alto, Californië, is een inwoner van de SF Bay Area. AJ is als muzikant vooral bekend van zijn werk met de populaire (een in 1973 opgerichte poprockband uit Marin, San Francisco) Pablo Cruise, met wie hij o.a. ‘A Place in the Sun’ en ‘Worlds Away’ opnam. Hij is een door BMI gepubliceerde schrijver en stemgerechtigd lid van N.A.R.A.S. (Grammy). Broadcast Music Incorporation is een Sabam-achtige organisatie die in Amerika licentievergoedingen van bedrijven int, die muziek gebruiken namens songwriters, componisten en muziekuitgevers en verdeelt als royalty's onder de leden van wie de werken zijn uitgevoerd.

AJ is ook eigenaar en exploitant van The Cave Recording Studio in Mountain View in CA, waar hij opneemt, produceert en samenwerkt met vele lokale blues artiesten als Bruce Conte (TOP), Terry Hiatt, Steve Freund, Paula Harris, Terrie Odabi en vele anderen. Verder werkte hij ook samen met opmerkelijke muzikale grootheden als Flora Purim, Airto, Jaco Pastorius, Huey Lewis, David Garibaldi en Kid Andersen, evenals met legendarische platenproducenten als Tom Dowd, Bill Schnee en Jim Gains.

AJ Crawdady debuteerde solo in 2015 met ‘Vaporized’. Later volgden ‘Slow Cookin'’ (2017) en recent ‘Steppin' Out’.

 

VAPORIZED (2015) / Renown Records

AJ’s solodebuut ‘Vaporized’ (2015) nam hij op met zijn band in zijn Cave Recording Studio. De AJ Crawdaddy Band bestond naast AJ Rossi (gitaar, zang) uit: Peter Booras (drums), Greg Jones (bas), Endre Tarczy (piano, B3) en Nate Ginsberg (piano, B3). Zijn gasten waren Baxter Robertson (B3, zang), Aki Kumar (harmonica), Kevin Greenwood (harmonica), Terri Odabi & Lucille Hurd (b-vocs).

De tien tracks op het album zijn een mix van eigen nummers (Rossi Brothers) en covers van o.a. Jimmy Rogers, John Mayall, James Milton Campbell Jr., Jimmy McCracklin en Lowel Fulson. Tarczy en Ginsberg schreven ook elk een nummer.

Met een swingende rocker uit 1950 van de hand van Jimmy Rogers, “That’s All Right” startte AJ in 2015 in Californië het feestje. Als eerste gast mag Aki Kumar op harmonica demonstreren. De eerste Rossi original “Rain of Tears” kleurt door de vocale harmonieën van Odabi & Hurd. Erg funky is James “Little” Milton Campbell Jr.’s “That’s What Love Will Make You Do” waar Tarczy achter de honky tonk piano zit. “Mean Man” is de tweede original. Kevin Greenwood zorgt in deze shuffle op harmonica al vanaf de eerste akkoorden mee voor de aanstekelige groove, die bedwelmend door het nummer zweeft. Van John Mayall (‘Bare Wires’, 1968) is het etherische, typische sixties’ “Sandy”. Baxter Robertson zingt het nummer vanachter zijn B3 terwijl Rossi’s bottleneck over de snaren glijdt. Tarczy schreef het poppy “Hoop Time”, AJ der slow blues à la lettre “Lose It All” en van James David Walker Jr. -beter bekend onder zijn artiestennaam- West Coast blueszanger en pianist, aka Jimmy McCracklin (1920-2012) is (met Tarczy tokkelend op de piano) de gezellige shuffle “Think”. We gaan naar het einde toe met het nodige verdriet en gemis op Lowell Fulson’s oh so bluesy “Reconsider Baby”, dat ook bij Elvis, Clapton en Bonamassa in de smaak viel. Nate Ginsbergschreef de jazzy instrumental “Vaporized”,die dit erg geslaagd solodebuut van AJ Crawdaddy afsluit. Knap hier is zeker de baslijn van Greg Jones en Ginsberg’s tussenkomsten vanachter de B3, die hier voor de kersen op de taart zorgen.

SLOW COOKIN’ (2017) / Renown Records

AJ Crawdaddy's tweede Indie Blues release ‘Slow Cookin'’ (2017) werd ook geproduceerd, ontwikkeld en opgenomen in The Cave Recording Studio met de AJ Crawdaddy Band. AJ Crawdaddy was: AJ Rossi (gitaar, zang), Peter Booras (drums), Greg Jones (bas), Baxter Robertson (piano, zang) en hun nieuwste aanwinst Jim Dewrance (harmonic, zang). Verder werkten ook Endre Tarczy (piano, bas, gitaar) en Nate Ginsberg (piano, Hammond B3) (opnieuw) mee. Christopher “Kid” Andersen en Simon Govan Smith soleerden op enkele nummers, wat nodig was omdat AJ gewond was aan zijn hand. Michael Peloquin deed de blazers arrangementen en rondde, met meester-trompettist Marcel Marchetti, de line-up af.

Opnieuw 10 nummers op de track list, waarvan een van Rossi, een van Traczy, twee van Dewrance en de “rest” (zes): covers van o.a. Lowell Fulson, Robert Nighthawk, Jessie Mae Robinson, BB King en Jimmy Reed.

AJ’s instrumental “AJ’s Shuffle” opent de rij, waarna er al direct gas wordt teruggenomen op Wynonie Harris’ klassieker “Drinkin' All by Myself”, gezongen door Baxter Robertson en, dat je laat kennis maken met Michael Peloquin op sax, inclusief een solo van Marcel Marchetti op trompet. “Talk to Me Baby” is een van de twee nummers (het andere, de rocker “Hard Luck Lover” volgt later in de finale) die nieuwkomer James “Jimmy” Dewrance schreef, zingt en waarop hij ook op harmonica te horen is. Van Lowell Fulson koos AJ ook een nummer voor zijn tweede album, “Too Many Drivers @ the Wheel”, hier met de eerste gitaarsolo’s van “Kid” Andersen. Van de bluesgitarist en -harpist Robert Nighthawk (1909-1967), geboren als Robert Lee McCullum, de soulvolle rocker “Someday” en van Jessie Mae Robinson (1918-1966 – zij schreef in 1957 de hit “Let’s Have a Party”), “Cold Cold Feeling”. Op deze slow blues doet Dewrance zijn tweede tussenkomst als zanger én demonstreert hij met een geweldig harmonica solo. Een van de drie blues Kings mag hier niet ontbreken. Van Riley “BB” King is “Fine Lookin' Woman” en, dat deze dame Rossi en Peloquin intrigeert, hoor je duidelijk. Ook over de vrouwen zingt Robertson in Jimmy Reed’s “She Don't Want Me No More” en na Tarczy’s instrumentale afsluiter, wat ongebruikelijk de titelsong “Slow Cookin'”,gaan de deuren dicht. ‘Slow Cookin’’ AJ’s vervolg op zijn debuut album, valt op door de blazers die vaak in de nummers hun stempel zetten. Michael Peloquin & Marcel Marchetti krijgen terecht de ruimte én de aandacht die ze verdienen!

 

STEPPIN’ OUT (2020) / The Cave Records

De derde Indie Blues-inspanning van AJ Crawdaddy kreeg de naam ‘Steppin’ Out!’. Ze werd, niet zoals zijn beide eerdere releases door hem geproduceerd, opgenomen en ontwikkeld in zijn Cave Recording Studio, maar gemixt door Brett Brown en uitgebracht op Renown Records. Het album is AJ’s letterlijke uitstap, weg van productie- en engineeringtaken en zijn breuk met Renown Records. Hij kiest om te werken met de geroemde blues muzikant, producer en engineer, Christoffer “Kid” Andersen (Greaseland Studios, San Jose, CA). Op de tracklist staan 11 dynamische nummers (waarvan drie opgevist uit het debuutalbum) van blues achtige gumbo bestaande uit originelen en covers, “een vette stoofpot van hartige vocalisten die sudderen in smakelijke hoornarrangementen met veel zoete, staalachtige gitaarriffs en harmonica-kruiden…”.

De AJ Crawdaddy Band zijn (sommigen al voor de derde keer) de vertrouwde vaste kern (AJ, Robertson, Dewrance, Jones & Booras) aangevuld met producer Christoffer “Kid” Andersen (gitaar, bas, Hammond B3, Wurlitzer piano), Marcel Smith (zang op twee nummers), John Blues Boyd (zang op een nummer), Lisa Leuschner Andersen (b-vocs), Quique Gómez (harmonica), June Core (drums), Robert Welsh (piano) & Donnie Green (drums). Ook nu weer vervolledigen de blazers Michael Peloquin (tenor, bariton sax & hoorn arrangementen), Doug Rowan (bariton sax), Mike Rinta (trombone) & Marcel Marchetti (trompet, Flügelhorn) de album line-up.

Marcel Smith krijgt de eer om het album met de nodige passie te openen met “Big Hurt”. Straks in de afsluiter, mag hij dit nog eens overdoen. In de titelsong, een van de vier nummers waarin AJ zelf zingt deelt hij de schijnwerpers met Andersen op het Hammondorgel en een andere gast, een oude bekende, Quique Gómez die hier afgewogen op harmonica blaast. Jim Dewrance zingt en blaast alles uit zijn harmonica op “My Back Scratcher” en “Country Girl (Home At Last)” en -als we de rocker (een Larry Williams cover) “Bony Moronie” overslaan- op “Don't Think About It, Baby!” en het rustige “(You’ll) Need Another Favor” (van “Little” Johnny Taylor), is daarna Baxter Robertson de zanger van dienst. In het laatste nummer controleren June Corner (drums) en “Kid” Anderson (staande bas) het ritme, terwijl Marcel Marchetti soleert. Mike Rinta soleert daarna op trombone op de funky “Little” Milton cover “That's What Love Will Do” terwijl John “Blues” Boyd heel soulvol zijn verhaal doet in BB’s “Ten Long Years” “Oh for ten long years, she was my pride and joy…”. “Mean Man” is een original (nog één van de drie opgeviste nummers), hier met een solo van Peloquin op tenorsax en op “Rain of Tears”, waarmee het album afsluit, zingt Lisa Leuschner Andersen (de eega van de Kid) onopvallend, net wat te bescheiden, in de achtergrond.

Deze uitgebreide kennismaking met Angelo J. Rossi aka AJ Crawdaddy mag als geslaagd omschreven worden. Maar zelden kon een muzikant en zijn band zo intens boeien.

“This extensive introduction to Angelo J. Rossi aka AJ Crawdaddy can be described as successful. But rarely could a musician and his band be so fascinating…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: AJ CRAWDADDY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list ‘VAPORIZED’ (2015): 01. That’s All Right, feat. Aki Kumar (harmonica) [Jimmy Rogers] – 02. Rain of Tears, feat. Terrie Obadi & Lucille Hurd (b-vocs) - 03. That’s What Love Will Make You Do [James “Little” Milton Campbell Jr.] – 04. Mean Man, feat. Kevin Grenwood (harmonica) – 05. Sandy, feat. Baxter Robertson (vocs) [John Mayall] – 06. Hoop Time, feat. Endre Tarczy (keys) [Endre Tarczy] – 07. Lose It All – 08. Think [Jimmy McCracklin] - 09. Reconsider Baby [Lowell Fulson] – 10. Vaporized, feat. Nate Ginsberg (B3) (instrumental) [Nate Ginsberg] / Music/Lyrics written by Rossi Brothers (2,4,7), or as [noted] © 2015 - Produced by: Angelo J. Rossi & Peter Booras, Brett Brown, Frank DeRose & Greg Jones | Album credits: Angelo J. Rossi: vocs, Peter Booras: drums / Greg Jones: bass / Piano, Hammond B3: Nate Ginsberg (1,2,7,9,10), Endre Tarczy (3,4,6,8) & Baxter Robertson (Hammond B3, vocs: 5) / Harmonica: Aki Kumar (1) & Kevin Greenwood (4) / B-vocs: Terrie Odabi & Lucille Hurd (2)

Album track list ‘SLOW COOKIN’’ (2017): 01. AJ’s Shuffle, feat. Nate Ginsberg (piano, B3) – 02. Drinkin' All by Myself, feat. Baxter Robertson (vocs), Marcel Marchetti (trumpet) [Wynonie Harris] – 03. Talk to Me Baby, feat. Jim Dewrance (vocs, harmonica) [James Dewrance] – 04. Too Many Drivers at the Wheel, feat. Christoffer “Kid” Andersen (guitar solo) [Lowell Fulson] – 05. Someday, feat. Baxter Robertson (vocs) & Christoffer “Kid” Andersen: guitar solo) [Robert Nighthawk] – 06. Cold Cold Feeling, feat Jim Pugh (B3) & Jim Dewrance (lead vocs) [Jessie Mae Robinson] – 07. Fine Lookin' Woman, feat. Michael Peloquin (sax solo) [BB King] – 08. She Don't Want Me No More, feat. Baxter Robertson (vocs) & Christoffer “Kid” Andersen (guitar solo) [Jimmy Reed] – 09. Hard Luck Lover, feat. Christoffer “Kid” Andersen (guitar solo) & Michael Peloquin(sax solo) [James Dewrance] – 10. Slow Cookin', feat. Endre Tarczy (piano) & Simon Govan Smith (guitar solo) (instrumental) [Endre Tarczy] / Music/Lyrics written by Angelo J. Rossi (10), or as [noted] © 2017 - Produced by: Angelo J. Rossi | Album credits: Angelo J. Rossi: guitar, lead vocs (4,7) / Baxter Robertson: piano, lead vocs (2,5,8) / Jimmy Dewrance: harmonica, lead vocs (3,6,9) / Greg Jones: bass / Peter Booras: drums, percussion / Michael Peloquin: sax / Marcel Marchetti / trumpets & Special Guests: Nate Ginsberg: piano, Hammond B3 (1) / Endre Tarczy: piano, bass & guitar (10) / Simon Govan Smith: guitar solo (10) / Christopher ”Kid” Andersen: guitar solos (4,5,8,9) / Jim Pugh: Hammond B3 (6)

Album track list ‘STEPPIN’ OUT’ (2020): 01. Big Hurt, feat. Marcel Smith (vocs) - 02. Steppin' Out!, feat. Quique Gómez (harmonica) - 03. My Back Scratcher, feat. Jim Dewrance (vocs) [Frank Frost] - 04. Don't Think About It, Baby!, feat. Baxter Robertson (vocs) - 05. Bony Moronie, feat. Robert Welsh (piano) [Larry Williams] - 06. Country Girl (Home At Last), feat. Jim Dewrance (vocs) [Little Wilie John] - 07. Need Another Favor, feat. June Corner (drums) [“Little” Johnny Taylor] - 08. That's What Love Will Do*, feat. Mike Rinta (trombone) [James Milton Campbell Jr.] - 09. Ten Long Years, feat. John Blues Boyd (vocs) [Jules Taub/BB King] - 10. Mean Man*, feat. Michael Peloquin (tenor sax) - 11. Rain of Tears*, feat. Lisa Leushner Andersen (b-vocs) / Music/Lyrics written by Angelo J. Rossi, or as [noted] © 2020 - Produced & recorded by: Christopher “Kid” Andersen / *(8,10,11) from ‘Vaporized’ (2013) | Album credits: Angelo J. Rossi: (all) guitars, vocs (2,5,8,10) / Baxter Robertson: Fender Rhodes (4), piano (7), vocs 4,7) / Jim Dewrance: harmonica, vocs (3,6) / Greg Jones: bass (2,8,10,11) / Peter Booras: drums (2,8,10,11) & Special Guests: Christoffer “Kid” Andersen: guitars (1,6), bass (1,3-7,9), Hammond B3 (2,8,10), Wurlitzer piano (11) / Marcel Smith: vocs (1,11) / John “Blues” Boyd: vocs (9) / Lisa Leuschner Andersen: b-vocs (11) / Quique Gómez: harmonica (2) / June Core: drums (7) / Robert Welsh: piano (1,3,5,6) / Donnie Green: drums (1,3-6) / Michael Peloquin: tenor sax (1,4,5,7,8,10,11) & horn arrangements, bari sax solo (5) / Doug Rowan: bari sax (1,4,5,7,8,10,11) / Mike Rinta: trombone (1,4,5,7,8,10,11) / Marcel Marchetti: trumpet (1,4,5,8,10,11), flugelhorn (7)

Discography AJ CRAWDADDY: Steppin’ Out [2020] | Slow Cookin’ [2017] | Vaporized [2015] || w/ PABLO CRUISE: Worlds Away [1978] | A Place in the Sun [1977] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: The Cave Records